Reizen

Reizen is verrijkend!

Reizen heeft mij altijd al gefascineerd.  Reizen is voor mij andere landen bezoeken, kennis maken met de mensen,  hun samenleving en cultuur, maar ook het andere landschap en de  natuur ontdekken.

Ik denk dat het (verlangen naar) reizen een beetje ‘in mijn bloed’ zit.  Ik weet van mijn opa van moeders kant dat hij enigzins avontuurlijk aangelegd was; zijn  vrouw, mijn oma, ging vlak na de oorlog alleen naar Parijs op bezoek bij één van haar andere dochters!  Mijn moeder heeft samen met een vriendin tussen 1946 en 1951 verschillende (georganiseerde ) vakanties in het buitenland doorgebracht, toen was ze tussen de 25 en 31 jaar. Dat was in die tijd niet echt ‘gewoon’ om te doen.  

Na mijn 8ste levensjaar gingen we als gezin ( met mijn jongere zus en  broer) ieder jaar naar Zwitserland. Dat was een hele belevenis in de jaren zestig van de vorige eeuw! In een volgepakte auto over de Duitse autobahn, onderweg ergens ter hoogte van Mannheim overnachten in een hotel dat we ter plekke nog moesten zoeken! Alles was anders dan thuis: de huizen, het landschap,  het  geld, de taal, het eten, de douanes. Ik vond het toen al fascinerend!

Toen ik 19 à 20 jaar was heb ik in mijn eentje door een deel van Europa gelift: Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland.  Op mijn 23ste , in 1975, ben ik samen met een vriend naar Afghanistan en Pakistan geweest op een 5 weekse reis. We vlogen vanaf Brussel via Moskou naar Kabul, maar verder reisden we geheel op de bonnefooi en voornamelijk met bussen die van ellende bijna uit elkaar vielen. Het was een reis die ik nooit zal vergeten en die een grote indruk op mij heeft gemaakt! Ik ben toen o.a. in de Bamyan vallei geweest met de enorme uitgehouwen Boeddhabeelden in de berg, die later door de Taliban in 2001 zijn verwoest. In die periode zag je in Kabul , de hoofdstad van Afghanistan,  naast gesluierde vrouwen (in lichaamsbedekkende chadri’s) ook veel jonge,  ongesluierde vrouwen op straat;  met name jonge mensen liepen er ‘westers’ bij. Ik vond een interessant artikel over het beeld van toen en nu dat ik hier graag met jullie deel:  http://www.mo.be/analyse/e-n-beeld-verhult-meer-dan-duizend-woorden

Met de vader van mijn kinderen heb ik in de tweede helft van de jaren zeventig Noorwegen ontdekt.  Ik was zeer onder de indruk van dit prachtige land! Ook zijn we samen in de winter in de auto naar Spanje geweest , hebben we Engeland en Schotland bezocht en gingen we als gezin op vakantie naar Frankrijk met onze nog zeer jonge tweeling.

Vele jaren later, toen ik mijn studie had afgerond en een goede baan had, kwam Scandinavië weer in beeld. Dat was in de jaren negentig van de vorige eeuw. Van maart/april 2002 tot september 2006 heb ik zelfs in Zweden gewoond! Dan leer je pas écht een andere samenleving kennen en maak je ook heel bewust de verschillende seizoenen mee. Alle vanzelfsprekendheden van het land waar je bent opgegroeid ga je met andere ogen bekijken als je geëmigreerd bent.

Na mijn terugkeer uit Zweden is mijn leven geheel anders verlopen dan ik ooit gedacht had. Begin 2009 werd ik ziek, het bleek MS te zijn. Een echtscheiding, borstkanker en enkele moeilijke jaren volgden. Maar gelukkig gaat het vanaf begin 2011  goed en heb ik al weer diverse (korte) vakanties in het buitenland doorgebracht.  Met vriendin C. ben ik naar Berlijn, het Moezelgebied en de Ardennen geweest; in 2011 heb ik, na 5 jaar afwezigheid,  2 weken bij vrienden  in mijn geliefde land Zweden gelogeerd ; in 2013 ben ik in het voor- en najaar naar de Picardie geweest,  een prachtig gebied in Noord Frankrijk met veel cultureel erfgoed en mooie natuur.

Inmiddels is het september 2017 en krijg ik zo langzamerhand weer reiskriebels! Mijn eerstkomende reis gaat naar de Algarve in Portugal, een land waar ik nog nooit ben geweest. Ik zie er naar uit en zal op mijn blog zeker verslag doen van mijn ervaringen en  belevenissen!

Ik hoop dat er nog vele reizen zullen volgen!

Mijn blogberichten over mijn reizen zullen ook hier verschijnen maar dan alleen met de titel. Je kunt die dan aanklikken en dan kom je in het artikel!